Genel Anestezi

ÇOCUKLARDA DİŞ TEDAVİSİNDE GENEL ANESTEZİ

Diş çürüklerinin tedavisi çocukların sadece ağız ve diş sağlığı için değil; aynı zamanda genel sağlığı, uyku düzeni, beslenmesi ve psikolojisi açısından da önem taşır. Bu yüzden çürükler ilk tespit edildiği andan itibaren süt dişi olsa dahi en kısa sürede tedavi edilmelidir. Fakat iletişimde güçlük yaşanan veya diş hekimi korkusu olan çocukların diş tedavilerini diş koltuğunda yapabilmek her zaman mümkün olamamaktadır. Böyle durumlarda çürük dişlerin tümünün tedavisi tek seferde, çocuğu ve aileyi strese sokmadan genel anestezi altında yapılabilmektedir. Genel anestezi sırasında bilinç kapalı olduğu için özellikle uyum sorunu yaşayan çocuklarda diş tedavileri tamamen ağrısız ve tek seansta, birkaç saat içerisinde bitirilebilmektedir. Genel anestezi altında diş tedavisi yatış gerektirmeyen ve aynı gün içinde taburcu olunan bir müdahaledir.

BÜTÜN RİSKLER DEĞERLENDİRİLİR

Diş tedavileri tam teşekküllü bir hastanede, uzman genel anestezi doktoru kontrolünde pedodontist tarafından yapılmalıdır. Genel anestezi altında yapılan diş tedavileri için özel olarak üretilmiş mobil diş tedavi ünitesi kullanılarak bütün diş tedavileri eksiksiz olarak yapılabilmektedir. Bütün tıbbi tedavilerin riskleri ve yan etkileri bulunmaktadır. Genel anestezide olduğu gibi; diş hekimi koltuğunda tedavisini yaptırmak istemeyen bir çocuğun; hem tedavi edilemeyen dişlerinden kaynaklı riskler, hem de diş tedavisi sırasındaki davranışlarından kaynaklı riskler bulunmaktadır. Önemli olan her tedavi için bütün önlemleri alarak en sağlıklı ve en az zararlı yolu izlemektir. Sonuç olarak en uygun tedavi ağız durumu ve genel sağlık açısından bütün riskler değerlendirilerek yapılmalıdır.

ÇOCUKLAR SÜRECİ HATIRLAMIYOR

Genel anestezi altında yapılacak diş tedavileri öncesinde çocuğun işlem gününden bir veya birkaç gün öncesinden genel anestezi uzmanı tarafından muayene edilerek anestezi almasında herhangi bir sakınca olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir. Çocuğun o dönemde herhangi bir hastalık geçiriyor olması (grip vb.) genel anestezi yapılmasına engel teşkil etmektedir. Bu gibi durumlarda çocuk takip edilerek iyileşmesi beklenir ve randevu tarihi tekrar planlanır. Genel anestezi günü çocuğa hiçbir şey yedirilmemeli ve içirilmemelidir. (En az 8 saatlik açlık gerekmektedir.) Genel anestezi saatinden yarım saat önce içine sakinleştirici bir ilaç koyulan meyve suyu çocuğa içirilir ve rahatlaması sağlanır. İlacın etkisiyle hafif uyku haline geçen çocuk, ameliyathaneye alınır. Bu sayede çocuk anne babasından ayrıldığını hissetmez ve sonrasını anımsamaz. Genel anestezi ile diş tedavileri, tedavi edilecek diş sayısına ve yapılacak tedavi işlemlerine göre değişir. Ancak genellikle 1-3 saat arası sürer. Çocuk uygulamanın ardından uyandırılır ve kısa süre içinde ailesinin yanına getirilir.


Önemli Bilgilendirme

Genel Anestezi karanın verilebilmesi için kesinlike bir çocuk diş hekime muayene olunması gereklidir. Muayene de hekimin görüşleri ve tavsiyesi ile genel anestezi planlanmalıdır. Bu yazı genel bilgilendirme amaçlı olup tedavi yerine geçmemekle birlikte esas olan çocuk diş hekimin değerlendirmesidir.

Detaylı bilgi ve muayene için lütfen randevu alınız.